Cihlové domy Wienerberger s.r.o.

Zděný dům v lese uprostřed města

Spojit bydlení v přírodě s komfortním zázemím města se podaří jen vzácně. Nový dům kousek od Prahy k tomu jako bonus přidává elegantní architekturu a moderní technologie.

Dodavatel: Wienerberger s.r.o.

Manželé se čtyřmi dětmi původně bydleli v domě v Praze, ale představovali si klidnější prostředí, více prostoru a přírody. Podařilo se jim najít krásný pozemek v menším středočeském městě, které zažívá nebývalou expanzi, v místě, kde se chatová zástavba postupně proměňuje v obytnou čtvrť.

Klidná parcela s nádhernými starými borovicemi vyvolává představu prázdninové pohody a ani jsme nemohli uvěřit tomu, že jen dva bloky odtud probíhá rušná páteřní městská komunikace. „Máme tu veškeré zázemí včetně školky, škol, polikliniky, sportovišť, obchodů, a zároveň je tu klid,“ uvítala nás paní domu. „Jsem ráda, že naše děti budou vyrůstat na menším městě. Ve srovnání s Prahou nám tu nic nechybí, ale převládají osobnější vztahy než ve velkoměstě.“

O architektuře nového domu měli manželé jasnou představu – moderní stavba s plochou střechou, s velkým prosklením, otevřený volný prostor…

Jako pro lesní vílu

Obdélníková stavba ze zdicího systému Porotherm (Wienerberger) je orientována kolmo k ulici a citlivě zakomponována mezi vzrostlé stromy tak, aby nenarušila ráz prostředí a poskytovala maximální soukromí. Dispozice začíná garáží a vstupní halou u vjezdu na pozemek a rozvíjí se do zadní klidové části, kam není odnikud vidět.

Celé přízemí má, až na nezbytné výjimky, charakter kontinuálního otevřeného prostoru, jednotlivé části jsou přímo propojené nebo oddělené jen symbolicky skleněnou stěnou či skleněnými dveřmi. Rodina tak může být stále navzájem v kontaktu a zároveň se do každého místa promítá pohled do zahrady. Obraz za oknem není rozdělen okenními sloupky, ale kmenem sousední borovice. V celém domě tak máte pocit, že bydlíte přímo v lese. Za vstupní halou následuje kuchyň s pracovním ostrůvkem a barovým pultem.U protilehlé zcela prosklené jižní stěny je místo pro jídelní stůl, nyní ale slouží spíše jako malá domácí herna. Za prosklenou plochou se nachází terasa s venkovním stolováním, které lze zastínit vertikální markýzou.

Prostor za kuchyní protínají geometrické linie otevřeného schodiště. Jeho vzdušná ocelová konstrukce a příčka z čirého skla umožňují průhled do obývacího pokoje s velkou sedačkou a knihovnou. V této klidové části domu se nachází také jídelna.

Obytný prostor pak pokračuje venku za velkým francouzským oknem, na terase u bazénu. Horní podlaží tvoří komfortní soukromou zónu se dvěma dětskými pokoji a samostatnou ložnicovou částí pro rodiče, s vlastní šatnou a koupelnou. Volný prostor hned u schodiště slouží jako herna.

Maximální propojení se zahradou je podtrženo výběrem přírodních barev a materiálů, především dubové podlahy, mramorové dlažby a dýhy wengé. Téměř celé vybavení interiéru bylo vyrobeno na zakázku podle návrhu architekta, včetně atypických dveří. Stejně jako se v lese střídají místa na slunci a ve stínu, i v interiéru domu jsou pečlivě vyváženy osluněné a zastíněné části, bílé plochy se střídají s tmavou dýhou a jemnými zemitými odstíny. Kontrasty ve výsledku splývají v uklidňující atmosféru, která se svou tlumenou přírodní barevností a rozptýleným světlem blíží harmonické lesní náladě.

Technické údaje:
Zastavěná plocha: 308 m2
Užitná plocha: 476 m2
Konstrukce: železobetonová základová deska a základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení, stropy železobetonové monolitické

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*